Αμπελώνας

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας εκτείνεται σε 150 στρέμματα. Ωστόσο δεν είναι ενιαίος. Τα 25 στρέμματα βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο, μερικά από τα οποία είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες. Τα υπόλοιπα 125 στρέμματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε 30 διαφορετικά σημεία της περιοχής του νομού Ηρακλείου. Σε υψόμετρο 400μ. στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, δίπλα στο οινοποιείο ο αμπελώνας παράγει Μανδηλαριά, Μαλβαζία, Βιδιανό , Syrah και Chardonnay ενώ σε υψόμετρο 600μ. βρίσκεται φυτεμένο το Ασύρτικο. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται τυπικό, μεσογειακό δηλαδή θερμά και ξηρά καλοκαίρια, αρκετές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, ήπιους χειμώνες, σπάνιες χιονοπτώσεις και αρκετά υψηλά ποσοστά υγρασίας. Η τοποθεσία των αμπελώνων είναι τέτοια ώστε να δέχονται τους ανέμους από το Αιγαίο πελάγος. Η σύσταση του εδάφους είναι κυρίως σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Γενικά, η περιοχή παρουσιάζει έντονη ποικιλομορφία και ιδιαίτερο ανάγλυφο το οποίο ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών είτε ντόπιων είτε διεθνών.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης, με κύριο στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών. Όλες οι αγροτικές εργασίες γίνονται χειρωνακτικά με σεβασμό στη φύση και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και τις ανάγκες του αμπελιού.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ελληνικές και διεθνείς. Η Μαλβαζία και το Βιδιανό αποτελούν τις ντόπιες, λευκές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται.  Το Βιδιανό αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης μιας και ξανά-ανακλύφθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του κρητικού αμπελώνα με υψηλό δυναμικό και μοναδικά χαρακτηριστικά. Ακόμη μια ελληνική, λευκή ποικιλία είναι και το Ασύρτικο το οποίο ωστόσο κατάγεται από τη Σαντορίνη. Τέλος, καλλιεργείται και η ποικιλία Chardonnay που ανήκει στις γαλλικές, λευκές ποικιλίες.  Όσον αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, στον αμπελώνα καλλιεργούνται το διεθνές Syrah και το κρητικό Μαντηλάρι.