Ιστορία

Το οινοποιείο ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2007 από τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Διαμαντάκη τον Ιωάννη, τον Μιχαήλ, και τον Ζαχαρία. Οι δύο πρώτοι, αμπελουργοί τρίτης γενιάς, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν αναλάβει το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου ενώ ο Ζαχαρίας με σπουδές οινολογίας έχει αναλάβει την διαδικασία της οινοποίησης και της προώθησης των κρασιών. Το οινοποιείο αποτελεί μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες και την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη, στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450μ. Η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιών αλλά και αποσταγμάτων.

Η αγάπη και το μεράκι της οικογένειας για ποιοτικό κρασί, η μακρόχρονη παράδοση στην αμπελουργία και τα 70 ιδιόκτητα στρέμματα σταφυλιών αποτέλεσαν κίνητρο για τη δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου στην περιοχή. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ελληνικές, ντόπιες αλλά και διεθνείς. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 25 στρέμματα, που είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες και φυτεύτηκαν την άνοιξη του 2010.

Η πρώτη εμφιάλωση ήρθε το 2009 με 2 φρέσκα κρασιά δεξαμενής, ένα λευκό ποικιλίας Malvasia di Candia Aromatica - Chardonnay και ένα ερυθρό ποικιλίας Syrah με το όνομα Prinos Malvasia di Candia Aromatica - Chardonnay 2008 και Prinos Syrah 2008 αντίστοιχα. Στις αρχές του 2010, κυκλοφόρησε μια νέα ετικέτα με το όνομα Διαμαντόπετρα Ερυθρή 2008. Πρόκειται για ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης από τις ποικιλίες Syrah και Μαντηλάρι.. Στις αρχές του 2011, μια νέα ετικέτα, Διαμαντάκης Βιδιανό 2010, προστέθηκε στη συλλογή από την σπουδαία τοπική λευκή ποικιλία της Κρήτης, Βιδιανό. Το 2014 κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά κρασί με το όνομα Prinos, Prinos Rosé 2013, ένα ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Syrah και Μαντηλάρι. Τέλος, το 2015 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μια νέα ετικέτα με το όνομα Διαμαντόπετρα Λευκή 2014, και αφορά ένα λευκό κρασί παλαίωσης από τις ποικιλίες Βιδιανό και Ασύρτικο. Όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιών στον κόσμο (Decanter World Wine Awards, Vienna Wine Challenge, International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles, Citadelles du Vin, Challenge International du Vin, Berliner Wein Trophy, Vinalies Internationales).

Σκοπός της οικογένειας είναι η καλλιέργεια ποικιλιών που θα συνδυάζονται αρμονικά με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής για τη δημιουργία εκλεκτών κρασιών. Η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών αμπελιού, όπως το Βιδιανό, το Λιάτικο και η Μανδηλαριά, αποτελούν στόχο του οινοποιείου και υπάρχει πίστη για την μελλοντική ανάπτυξη και την δημιουργία εξαιρετικών κρασιών από αυτές.