Περιοχή

Το οινοποιείο βρίσκεται  νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, σε υψόμετρο 450 μέτρα, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες. Το χωριό απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Η διαδρομή μέσα από τα χωριά, τους  αμπελώνες και ελαιώνες δεξιά και αριστερά του δρόμου είναι απλά μαγευτική. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια γεγονός που είναι εμφανές από τους απέραντους αμπελώνες.

Το χωριό ανήκει διοικητικά στην επαρχία Μαλεβιζίου και στο δήμο Γοργολαΐνη ενώ διαθέτει πάνω από 1200 κατοίκους. Μαζί με τις Άνω Ασίτες αποτελούν ένα από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά χωριά της Κρήτης. Το χωριό είναι χτισμένο κοντά στους πρόποδες του Ψηλορείτη, κάτω από την κορυφή  “Κουδούνι” ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη καθώς χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Στην αυλή της υπάρχουν ο τάφος του αγωνιστή, Φράγκιου Μαστραχά, καθώς επίσης και τα  δυο “θαύματα” της φύσης όπως επικαλούνται οι κάτοικοι του χωριού: ένας πλάτανος και ένα κυπαρίσσι τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα όπως και μια πελώρια δρύς που βρίσκεται στη θέση όπου σκοτώθηκε ο Μαστραχάς.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές "Κάστελλας", το καταφύγιο “Πρίνος” και ο οικισμός “Νήσι” τα οποία μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί κατά την επίσκεψή του στο χωριό. Τα αξιοθέατα όμως δεν σταματούν εδώ. Το χωριό διαθέτει Ρωμαϊκά Λουτρά καθώς και 18 εκκλησίες από τις οποίες η πιο ιστορική και φημισμένη είναι η Αγία Παρασκευή (Πολιούχος του χωριού, γιορτάζει 26 Ιουλίου) η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένη το 1745. Σε πολύ μικρές αποστάσεις από το χωριό, βρίσκονται πολλά σπήλαια όπως το ιστορικό σπήλαιο “Μέλισσα”, καθώς και άλλα γνωστά όπως τα: “Λέστα σπήλιος”, “Αστυράκου σπήλιος”, ”Κατσιβλή σπήλιος” το καθένα με τη δική του ιστορία και παράδοση.

Τέλος στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες για διαμονή, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει ποικιλία τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων της κρητικής κουζίνας.